| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): Понедељак, среда, четвртак 10:00 - 15:00 часова

Празници

Адреса
Rm, 801, No.1, Lane 60, Lyon Garden,
Ronghua East Road, Gu Bei New Area,
ШАНГАЈ 201103
Н.Р. КИНА

Телефон: + 8621 / 6208-1388, 6208-1899 Локација/Мапа
Факс:        + 8621 / 6208-7412 Конзуларна надлежност

Е-mail: srb.cons.shanghai@mfa.rs 

Почасни конзули
   
Веб сајт: http://www.shanghai.mfa.gov.rs Visa:  evisa.welcometoserbia.gov.rs

 


 
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.
 
Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.
 
Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.
 
Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

 


Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;

2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Oпширније...
 
 
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
 
Председник Републике Србије А. Вучић, донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине који ће се одржати 17. децембра 2023. године.
 
Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима. Обавештење се може преузети преко следећег линка:
 
Oпширније...
Књига жалости
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Након трагичног губитка 9 живота у пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду 3. маја 2023. године, Влада Републике Србије прогласила је тродневну националну жалост, од 5. Маја до 7. Маја 2023.
 
Oпширније...
Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године

Поводом пописа држављана Р. Србије на боравку у иностранству, обавештавамо да се попис спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

У периоду спровођења пописа, од 1. до 31. октобра 2022. године, Републички завод за статистику спроводи истовремено и Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству а које је намењено управо држављанима који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. Упитник је доступан на сајту РЗС, од 1. октобра:

https://www.stat.gov.rs/

Сврха овог истраживања је да се добије потпунија слика о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама држављана Р. Србије у иностранству.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова