| |     latinica | english  
Насловна
Иступање министра Дачића на Неформалном састанку министара спољних послова ПСуЈИЕ

Говор првог потпредседника ВладеСрбије и министра спољних послова Ивице Дачића на Неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи  у Софији:

„Господине Председавајући,

Даме и господо,

Драге колеге,

Дозволите ми да се, на почетку, захвалим нашим домаћинима на организацији овог састанка, као и на уложеном труду и свему што су учинили откада су преузели председавање ПСуЈИЕ у јуну прошле године.

Велико ми је задовољство што сам у могућности да присуствујем данашњем састанку и да са колегама разменим мишљења о најновијим збивањима у региону.

Даме и господо,

Главни спољнополитички циљ Републике Србије остаје непромењен, а то је, као и до сада, чланство у Европској унији. На путу ка остварењу овог циља, Србија је демонстрирала своју доследност, како кроз остваривање амбициозне реформске агенде, тако и кроз конструктиван приступ у дијалогу са Приштином. Овом приликом бих желео да вас подсетим да је Република Србија завршила процес скрининга са највишим оценама и да је, као резултат тога, 14. децембра 2015. године у Бриселу одржана Друга међувладина конференција између Србије и ЕУ. Том приликом отворена су два од 35 преговарачких поглавља и то Поглавље 32 о финансијском надзору и Поглавље 35 о нормализацији односа Београда и Приштине.

На жалост, Србија је чекала скоро две године од отварања преговарачког процеса да отвори прва преговарачка поглавља. Наша је намера, а надам се да ће државе чланице Европске уније то подржати, да током 2016. године знатно убрзамо преговарачки процес и да кренемо у процес отварања преговарачких поглавља која имају велики значај за процес реформи и јачање владавине права – пре свега поглавља 23, 24, али и бројних других преговарачких поглавља. За нас је свако преговарачко поглавље које се отвори веома битно, јер је то корак даље у процесу хармонизације са европским нормама и стандардима.

Јака и стабилна економија један је од важних предуслова за чланство у Европској унији. Влада Републике Србије у претходном периоду успела је да стабилизује јавне финансије, смањи фискални дефицит, донесе низ реформских закона у готово свим областима, а мере фискалне консолидације створиле су основе за завршетак преговора са Међународним монетарним фондом и потписивање аранжмана из предострожности. Овим је дат додатни кредибилитет напорима које Влада улаже, што је посебно важан сигнал свим потенцијалним инвеститорима. Имајући у виду успешан рад у претходном периоду, који је управо и довео до отварања првих преговарачких поглавља са ЕУ, Влада Србије ће и у наредном периоду настојати да истраје на реформском путу.

Политика проширења свакако представља један од најзначајнијих инструмената ЕУ и то не само за обезбеђивање стабилности региона и његов даљи економски просперитет, већ и за обезбеђивање стабилности и безбедности читаве ЕУ. Управо због тога од посебног значаја је заједничко ангажовање учесница ПСуЈИЕ, у светлу позиционирања према институцијама ЕУ, ради формирања позитивног имиџа региона у целини, као и одржавања питања од интереса за регион у фокусу ЕУ. У том контексту, веома је важна улога држава које су чланице ЕУ, јер оне могу дати значајан допринос процесу приближавања и прикључења читавог региона ЕУ.

Када већ говоримо о региону, треба констатовати да смо током претходне године заједно прошли кроз бројне изазове који су имали значајан капацитет да доведу до нестабилности, чак и угрожавања безбедности, али смо ипак успели да сачувамо стабилност у региону, у чему је важну улогу свакако имала и Европска унија и неке њене чланице. Република Србија наставиће да спроводи отворену и конструктивну регионалну политику и да се залаже за што боље односе са свима у свом окружењу.

Даме и господо,

Веома ми је драго што су приоритети бугарског председавања ПСуЈИЕ постављени тако да представљају одраз актуелних дешавања у региону. Управо су питања решавања проблема миграната, повезивање у области енергетике и инфраструктуре и слобода медија, теме које су високо котиране међу приоритетима свих нас у југоисточној Европи.

Већина учесница ПСуЈИЕ данас се суочава са највећом мигрантском кризом од завршетка Другог светског рата, а развој ситуације у претходном периоду указује на могућност да актуелни светски талас миграција, потенцијално, преко Балкана и Медитерана, може у правцу ЕУ да покрене и неколико милиона миграната. Србија је међу земљама које су тога можда и највише свесне јер је, као транзитна земља, у самом средишту тзв. „западно-балканске руте".

Иако већина миграната, који на територију Србије улазе из Бугарске и Грчке, преко Македоније, исказује намеру да затражи азил, јасно је да је Србија само једна од земаља на њиховом путу ка западној Европи. Србија, у односу на земље чланице ЕУ, не трпи ништа мањи притисак, посебно у односу на ресурсе и средства којима располажемо, која су свакако далеко мања од оних која су на располагању државама чланицама ЕУ. Само током 2015. године на територију Србије ушло је преко 600.000 људи, међу којима је највећи број држављана Сирије и Авганистана. У појединим периодима дневни број улазака достизао је и 9.000. Иако је сада зимски период и притисак је смањен, и даље свакодневно границу Србије са Македонијом прелази велики број миграната. Током јануара ове године у Србију је већ ушло скоро 60.000 миграната.

Као земља која се налази у средини западно-балканске руте, Србија осећа последице одлука свих земаља које се налазе и на доњем и на горњем току руте. Због тога смо у оквиру механизама комуникације који су уведени након самита ЕУ о западно-балканској рути посебно указивали на потребу раног обавештавања свих инволвираних земаља(Аустрија, Немачка) како би све земље на рути биле унапред информисане о промени режима на границама и како о свакој новој мери која се спроводи у земљама крајње дестинације. На пример, након одлуке земаља на горњем току западно-балканске руте, које су престале да на своју територију примају економске мигранте, а потом и на одлуку Аустрије да преко своје територије дозволи пролаз само оним мигрантима који искажу намеру да затраже азил у Немачкој и Аустрији, Република Србија је почела да поступа на истоветан начин, јер не можемо дозволити да се читав терет пребаци на нас.

Сматрамо да смо се досадашњим поступањем показали као кредибилан партнер ЕУ, посебно имајући у виду да смо показали спремност да преузмемо део одговорности и прихватимо привремени смештај једног броја миграната иако нисмо држава чланица ЕУ. Међутим, уколико би дошло до ланчане реакције драстичног смањења пропусне моћи или затварања граница (Немачка, Аустрија, па даље редом...), то би за Републику Србију и читав регион била посебно опасна ситуација. Тиме би се зауставио проток миграната и узроковало њихово масовније и дуже задржавање на територији Србије, што би за нас представљало изузетно оптерећење. Без обзира на сво разумевање и емпатију које имамо према мигрантима, ми не можемо дозволити да се Република Србија претвори у својеврсни сабирни центар за мигранте.  Србија такође није у могућности да прими назад мигранте који су транзитирали преко наше територије, а нису добили азил у ЕУ, јер за то немамо нити капацитета нити средстава нити смо прва земља уласка.

Очекујем да ћемо на ову тему разговарати и крајем ове недеље на неформалном састанку министара иностраних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство (Gymnich). Сматрам и да је веома важно што ћемо на данашњем састанку министара Процеса сарадње усвојити Заједничко саопштење о изазовима миграција (JointStatementonMigrationChallenges).

Даме и господо,

Искористио бих ову прилику и да на крају пожелим Бугарској пуно успеха током наредних шест месеци председавања ПСуЈИЕ и да укажем да смо, уколико то буде било потребно, спремни да пружимо сваку врсту помоћи и да поделимо искуства која смо стекли током нашег председавања ПСуЈИЕ 2012. године.

Хвала на пажњи."


Верзија за штампу
Вести
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Књига жалости
Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године
Председник Вучић положио заклетву
Селаковић: Ситуација на КиМ далеко од нормалне и стабилне
Селаковић: Председник Вучић освојио 7,3 пута више гласова у дијаспори у односу на 2017. годину
Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине
Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
Председник Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Министар Селаковић разговарао са амбасадорком Народне Републике Кине
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Председник Вучић обишао радове на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу
Састанак председника Вучића са представницима кинеске грађевинске компаније “Power Construction Corporation of China Limited”
Премијерка Брнабић: Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Састанак председника Србије са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине
Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине
Односи Србије и Кине достигли нови ниво
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници Савета Безбедности Уједињених Нација
Министар Селаковић упутио честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине
Председник Вучић: Изузетно сам поносан што су односи између Републике Србије и Народне Републике Кине на историјском врхунцу
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Министар Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Састанак са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору - 2021. година
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Телеграм саучешћа шефу кинеске дипломатије
Изградња фабрике за „Синофарм“ вакцине до краја године
Министар Селаковић честитао шефу кинеске дипломатије 100. годишњицу КПК
Телефонски разговор са председником НР Кине
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Састанак председника Вучића са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ и амбасадорком НР Кине
Селаковић: Србија и Кина поносне на своје челично пријатељство
Селаковић: Опредељени смо за очување традиционалног пријатељства Србије и Кине
Србији до сада испоручено 4,2 милиона доза вакцине „Синофарм“
Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Планирано да се до краја априла вакцинише више од 37 одсто становништва
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
У Србију стигло пола милиона доза вакцина „Синофарм“
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Потписан Уговор о куповини вакцина компаније Синофарм
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Вучић: Невероватни помаци у сарадњи са Кином, извоз повећан чак 15 пута
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Честитка председника НР Кине поводом Дана државности Републике Србије
У Србију стигло још 500.000 кинеских вакцина против вируса корона
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са амбасадорком НР Кине
Писмо председника НР Кине Си Ђинпинга
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Председник Вучић дочекао на аеродрому милион доза кинеских вакцина
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Улазак у земљу уз негативан ПЦР тест или самоизолацију
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
Дигитални садржаји у области културе
Донације НР. Кине за Р. Србију
Обавештење о ограничењу пријема захтева за визе
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора
КОРОНА ВИРУС – ОДЛУКA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Корона вирус - препорука држављанима Р.Србије у иностранству
Корона вирус - улазак у Републику Србију
Измена одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу
Избори за народне посланике
Кокурси за суфинансирање пројеката
Одлуке о суфинансирању пројекта
Обележавање 5. августа - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година
Гостовање ансамбла Народног позоришта из Београда у Шангају
Представљена Анализа националног инвестиционог оквира за дијаспору у Републици Србији
Процес приступања Републике Србије Европској унији
Министар Дачић и турски премијер о избегличкој и мигрантској кризи
Избори 2016.године
Иступање министра Дачића на Неформалном састанку министара спољних послова ПСуЈИЕ
Србија пружа свој допринос у раду форума Кина-ЦИЕЗ
Изјава министра Дачића
Архива вести